"Az asztalon a lekvár pontosan engem megvár". Lackfi János Leskelődők cím gyermekverséből vettük címünk idézetét. A vers folytatásában pedig ez áll: „És megeszem a lekvárt, mert éppen engem megvárt”. A képen látható frissen befőzött eper-citrom lekvár biztosan hamar el is fogy.
És ha üvegeinket fel is öltöztetjük, díszítjük akár ajándékba is adhatjuk.
Eper-citrom lekvár
Hozzávalók: 7 citrom, 1 kg eper, 1 zacskó zselírozó cukor, 4 evőkanál fehér rum
Elkészítés: A kifilézett citromot és a megmosott, összevágott epret összekeverjük (kb. 1,25 kg) a zselírozó cukorral a fazékban. Folyamatos kevergetés mellett erős tűzön felforraljuk, és három percig állandóan kevergetve, rotyogtatva főzzük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a rumot, és a habot leszedjük. A dzsemet azonnal az előkészített, csavaros tetejű üvegekbe töltjük (színültig), lezárjuk, majd kb. Öt percre fejtetőre állítjuk.