Mézeskalács fenyőfa másként:
Papírból modellezzünk ki két fenyőfát, az egyik 15 cm magas, a másik 1 cm-rel alacsonyabb. A magasabbat alul, az alacsonyabbat felül vágjuk be kb. 8 cm mélyen. Próbáljuk ki, hogy összeillesztve alul állnak-e. A kinyújtott mézeskalács tésztára fektessük rá a sablonjainkat és vágjuk körbe. Sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tojásfehérje habból és porcukor keverékéből készült mázzal egyenként kenjük meg a fenyőfákat. Díszíthetjük még cukorgyöngyökkel. A máz száradása után óvatosan összeillesztjük.
Mézeskalács fenyőfa: Készítsünk papírból csillag alakú formákat. 4 cm átmérőjűtől induljunk és 1-1 cm-rel haladjunk felfelé 12 cm-ig. A mézeskalács tésztát nyújtsuk ki, és a sablon segítségével vágjuk ki a csillagokat. Sütőben 4-5 perc alatt süssük ki őket. Kihűlés után tojásfehérje habból és porcukor keverékéből készült mázzal egyenként kenjük be a csillagokat, és nagyság szerint haladva ragasszuk össze a részeket.
Maccaron fenyő: Süssünk egy piskótalapot (vagy vegyünk készen). Válasszunk ki poharainkból kisebb és nagyobb átmérőjűeket, ezek lesznek a kiszúróformáink. A piskótalapból szaggassunk különböző méretű kör formákat. Tegyük egymásra a lapokat, úgy hogy gúlát formázzon. A piskótalapok közé kenhetünk csokikrémet, vagy lekvárt. Fedjük be az elkészült formát keményre vert tejszínhabbal, és alulról felfelé haladva ragasszunk rá maccaront, vagy bármilyen apró, kerek kekszfélét, de vigyázzunk, ne legyen túl nehéz, nehogy lecsússzon a tejszínhabról. A tetejére, élére állítva helyezzük az utolsó kekszet, ez lesz a „fenyőfánk” csúcsdísze. Legalább két órára tegyük a hűtőbe, mielőtt az ünnepi asztalra tennénk.