Fújható üveggyapot

Fújható üveggyapot

avagy padlás szigetelés könnyen, gyorsan.

A hazai piacon 2012 tavaszától elérhetővé vált a Knauf Insulation kft.-től a Supafil márkanévvel ellátott fújható üveggyapot. Magyarországon az eddig ismert fújható szigetelésként a cellulóz alapanyag mellett már az üveggyapot is jelen van.

A Supafil termékcsalád a hagyományos üveggyapotgyapot fajtától már színében is különbözik (fehér). A gyapotdarabok hidrofóbizáltak, és néhány cm hosszú szálai egymáshoz tapadnak kis vattapamacsként. Hópihére emlékeztető anyagot a csomagoláskor összepréselik, bálázzák. Így a felhasználástól függően, akár 1-1,4 m3 is lehet egy 16,6 kg/zsák tartalma. A Supafil fújása gépesített technológiával történik. Szállítócsövön keresztül történik a szigetelési területre való anyagszállítás, amely elsősorban tetőtereket érint. A tetőtér esetében a vízszintes területet, valamint az üreges szarufa közök alsó részeit érthetjük. A termék funkció szerint áll: Supafil Cavity (üreges részek kitöltésére), illetve Supafil Loft (szabadon fújható részekhez) anyagokból..
A fújható üveggyapot hőszigetelés előnye, hogy régi és új épületeken is könnyedén alkalmazható. Gyorsan elkészül, akár 1 nap alatt kész a szigetelés, ami hézagmentes, és a legnehezebben elérhető helyekre is könnyen befújható. Könnyű anyag (20 cm vastagságban is csak 2,45 kg/m2), nem terheli meg a födémet. Nem tartalmaz veszélyes szereket, nem telepednek meg benne a gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg. A száraz technológiának köszönhetően nem kerül nedvesség az épületszerkezetbe, ami különösen fafödémek esetén rendkívül előnyös. A kivitelezés egyszerű, a befúvó cső kis méreténél fogva a legszűkebb helyekre is befújható az üveggyapot.

A Supafil termékcsalád alapanyagán fogva nem veszi fel a levegő páratartalmát, így nem is romlik le a hőszigetelő teljesítménye. A párát átereszti, nem áll meg a szigetelésben a nedvesség, ezért nem is tud kialakulni semmilyen gombásodás. A Supafil Cavity 0,034 W/mK, illetve 0,045 W/mK deklarált λ-val (hővezetési tényezővel) rendelkeznek. A termék A1 nem éghető osztályba tartozik, tehát növeli az épület passzív tűzállóságát. Nem izzik fel a szigetelőanyag.

A hazai felhasználása elsősorban tetőterek-padlásterek szigetelésére korlátozódik. A felhasználás a felújítást és a szigetelőanyag „feljavítását” jelenti elsősorban. Ebben szintén a hozzáférhetetlen helyen lévő régi szigetelésnél, például a magastetők padlástereinek tetőmegbontás nélküli leszigetelésekor. Ebben az esetben a tömlő átmérőjének megfelelő lyukon keresztül is elvégezhető.
Európa többi részén a könnyűszerkezetes épületek üregeinek-falszerkezeteinek kitöltéséhez, és külső burkolat mögötti szigeteléshez is alkalmazzák.

www.kontaktbau.hu

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés