Legrand - Innovatív megoldások az energiahatékonyság szolgálatában

Budapest, 2011.11.14. - Az energiaárak folyamatos emelkedése mindenkit előbb-utóbb belekényszerít a pénztárca kímélő, leginkább hatékony megoldások alkalmazására. Ennek megfelelően a gyártók célja minél több olyan készülék piacra bocsátása, amelyekkel a havi kiadások drasztikusan csökkenthetők. A vállalatok felismerték, hogy a legmegfelelőbb válasz az energiahatékonysági kihívásokra az, ha termékeiket a tervezéstől a gyártáson, a terjesztésen és a termék életciklusán át, egészen azok újrafelhasználásáig környezetbarát szellemben kezelik.

Az igény a fokozott energia megtakarításra leggyakrabban akkor jelentkezik, ha kevés van valamiből vagy drágán tudunk hozzájutni. Egy-egy jelentősebb energiaár emelés mindig lendületet ad a takarékosabb, hatékonyabb technológiák fejlődésének.
A Legrand Zrt. értékesített termékválasztéka Magyarországon ma már a kapcsolók és csatlakozóaljzatok mellett egészen az épületautomatizálás (pl. intelligens megoldások), energiaelosztási rendszerek (4000A-ig) ill. strukturált hálózatok telepítéséig terjed.
A termékek nemcsak az energia hatékony működést és az otthonok kényelmét szolgálják, hanem irodák, munkahelyek, ipari létesítmények, sőt egyes szegmensek (pl. kórházak) villamos berendezéséhez is komplett megoldást jelentenek.

Az okos energiahatékonyság első lépese: MÉRÉS
Számos lehetőséget találunk környezetünkben – legyen szó akár a munkahelyünkről vagy akár otthonunkról –, ahol jelentős energia-megtakarítást tudunk elérni kis odafigyeléssel anélkül, hogy kényelemérzetünk csökkenne.

Egy épületen belül három fő terület van, amely a villamosenergia-fogyasztás több mint 70%-át teszi ki:
- világítás,
- klíma és szellőzés
- integrált épületüzemeltetési megoldások

Első lépésként már a fényforrások cseréjével is jelentős megtakarítást érhetünk el, hisz a manapság egyre népszerűbb LED világítás alkalmazásával akár 70% feletti is lehet az energia-megtakarítás.

Másik megtakarítási megoldás a helyi és a kis léptékű alkalmazásoktól egészen a bonyolult, egyedi, mégis rugalmas, központosított, épületautomatizálási rendszerek részeként működő megoldásokig terjedhet.

Időzítéssel, a fényerősség intenzitásának szabályzásával vagy jelenlét érzékeléses kapcsolással, illetve ezek kombinációjával szintén jelentősen csökkenthetjük energiafelhasználásunkat.

Helyileg is hatékony világításvezérlést tudunk elérni mozgásérzékelős kapcsolók, ill. érzékelők alkalmazásával, amelyek a környezeti fényviszonyokat is figyelembe véve kapcsolják fel a világítást, illetve a lekapcsolást is automatikusan végzik. Programozható időkapcsolókkal, Lexic programkapcsolókkal akár az elektromos berendezéseket és a világítást (pl. folyosói világítás, légkondicionáló, stb.) is előre meghatározott időprogram szerint tudjuk kapcsolni. Fényerőszabályzók használatával nemcsak kellemes hangulatot tudunk teremteni környezetünkben, de a feleslegesen nagy fényerő csökkentésével jelentős megtakarítást is el tudunk érni.

Hőmérséklet-szabályzás minden helyiségben = jelentős energia-megtakarítás! Oda kell figyelni arra, hogy olyan hőmérsékletet állítsunk be a különböző helyiségekben, ami az adott szobában folytatott tevékenységhez és a kellemes közérzethez szükséges. Programozott hőmérséklet-szabályzással éjszaka vagy távollétünk ideje alatt takarékra állíthatjuk a fűtést, majd hazaérkezésünkkor gyors felfűtéssel tehetjük kellemessé a hőmérsékletet. Ugyanezt érhetjük el, ha a riasztó jeleivel kötjük össze fűtési rendszerünket.

Az árnyékolás télen-nyáron is nagy jelentőséggel bír. Míg nyáron a meleget igyekszünk kívül tartani, addig télen épp ellenkezőleg; a redőnyök korai, már sötétedéskor történő leeresztésével fűtési költséget spórolhatunk meg. Alkonykapcsoló felszerelésével mindezt automatikussá tehetjük.

Az integrált épületfelügyeleti rendszerek lehetővé teszik, hogy a ma még sok helyen megtalálható mechanikus világításkapcsolást, független hőmérséklet-szabályzást vagy redőnyvezérlést egymással összhangba hozva vezéreljük, ezáltal akár 15-30%-os mértékű megtakarítást érve el. Az intelligens rendszer beállításával elérhető, hogy a ház energetikai szempontból is minél hatékonyabban működjön. A Legrand és BTicino My Home rendszer használatával lehetséges az összes funkció egyszerre történő vezérlése: világítás- és redőnyvezérlés, scenáriók kezelése, energiahatékonyság, riasztórendszer, multimédiás eszközök, kaputelefon rendszer, technikai riasztók (folyadékszint érzékelő, gázérzékelő).

A fenti megoldásokat kiegészítve lehetőség van az energia felhasználás akár helyiségenként is nyomon követésére különböző mérők és üzemóra-számlálók felszerelésével. A Legrand EMDX3 mérőket számítógéppel összekötve folyamatosan tudjuk követni a fogyasztást, akár interneten is. Így ki tudjuk szűrni azokat a fogyasztókat, amelyek túl sok áramot vesznek fel vagy amelyeket sokáig, akár feleslegesen is használunk.

Ezen felül a My Home rendszer kínálatában megtalálhatók energiafogyasztás kijelzésére is alkalmas érintőképernyők. A lakásban felszerelt érintőképernyő segítségével is bármikor ellenőrizni tudjuk energiafogyasztásunkat, és az integrált automatizálási rendszeren keresztül akár azonnal be tudunk avatkozni a költségek csökkentése érdekében.

A Legrand Zrt. kiemelt fontosságúnak tartja a felelősségteljes, világos kommunikációt az energiatakarékos termékek és rendszerek tekintetében. A katalógusokban megjelenő ikon segíti a fogyasztók tudatos döntését a környezettudatos választásban.

További információ: www.legrand.hu

Energiahatékonyság kisfilm:

2011-12-02
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés