A magastetők kiemelkedő presztízse Magyarországon

Hamarosan a kezdődik a Tetőakadémia 2015
Májusban az ország több megyeszékhelyén és végül Budapesten ismét megnyitja kapuit a Tetőakadémia. Az évtizedes múltra visszatekintő előadássorozat a tervezők számára most is különleges megközelítésben mutatja be, hogyan kerülhet a legtökéletesebb fedél a fejünk fölé.
A szervezők – interdiszciplináris szerkesztői attitűdjükhöz híven – idén egy szociológiai felmérés eredményeire alapozva lajstromozzák a felkért előadókkal a födém kialakításának műszaki, gazdasági, esztétikai vonatkozásait, a hallgatóság elé tárva a legoptimálisabb megoldásokat.
A Medián által végzett reprezentatív felmérés ugyanis azokra a szociokulturális motívumokra próbált fényt deríteni, amelyek alapvetően meghatározzák a magyaroknak az ideális otthonról formált előképeit. A társadalomtudományi vizsgálódás eredményei ugyanis egyértelmű irányt mutatnak a műszaki szakembereknek abban, hogyan változik a fizetőképes kereslet és az ízlés függvényében a lakóházak szerkezete, stílusa, milyen irányzatok divatosak a mai Magyarországon, és miért.
Mivel a közvélemény-kutatás – amelynek részleteiről Hann Endre beszél - eredményei szerint a megrendelők túlnyomó része hazánkban még mindig a magastetőt részesíti előnyben, az előadók azt járják körül, hogy az építési anyagok és technológiák fejlődése milyen lehetőségeket nyit a magas tető alatti terek minden korábbinál modernebb, kényelmesebb, energiatakarékosabb megformálására, berendezésére. Ennek értelmében a rendezvény résztvevői megismerkedhetnek a térképezés, a hőszigetelés, a különleges hatású, természetes bevilágítás módszereivel, a magastetőkhöz kiválóan illeszkedő napelemes rendszerek applikálásának technikáival. Az előadók körüljárják a belvárosi épületek kihasználatlan tetőtereinek speciális beépítési lehetőségeités a magastetős ráépítések nyújtotta előnyöket.
A téma holisztikusabb értelmezése mellett a tetőszegmensek kialakításához kínált innovációkkal több szakértő részletesen is foglakozik. A közönség megtudhatja, milyen hatása lesz az EU kötelező energiahatékonysági rendeletének az épületek gépészeti megoldásaira. Ismertetőt hallhatnak a tető víz-, hő- és hangszigetelési kérdéseiről, a korszerű nyílászárókról, a födémburkolatok minőségéről és esztétikájáról.
Az architektúra világszerte hatalmas potenciált lát a magast tetők megépítésében. A Tetőakadémia 2015 elismert nemzetközi és hazai szakértői – a szociológus, a külföldi magastető-ráépítések területén jelentős tapasztalatot szerzett építész, illetve az egyes tetőszerkezeti részelemek megvalósításának specialistái - a magas tetős szerkezet 21. századi értelmezését kívánják adni, annak érdekében, hogy az új ismeretekkel – és természetesen a részvételért járó két kredittel - felvértezetten a magyar építészek is nagyobb eséllyel vehessenek részt a megbízások elnyeréséért folytatott versenyben.
Előadások:

Ízlések és otthonok
Hann Endre (Medián piackutató, igazgató)
kulturális és szociológiai összefüggések

Valódi komfortérzés a tetőtérben - tökéletes hőszigetelés...
Szatmári Zotlán - BACHL
lakókomfort - egyedi, természetes belső tér

Csökkenő energiafelhasználás, növekvő komfort a tetőtérben
Hargitai Zsolt - ROTO
Energiahatékonyság és életérzés a RotoQ ablakokkal

Természetesen, komfortosan, tartósan
Kovács Csaba - TONDACH Magyarország
A múltból a jövőbe mutató megoldások

Komfort tetőfokon
Héjj Tamás - Alukönigstahl
"Otthon, Munka, Élet!" - megoldások a komfort jegyében

Erről az építésznek tudnia kell...
Versits Tamás - WEISHAUPT
Az energiahatékonysági rendeletek hatásai

KÜLÖNLEGES ÉLETMINŐSÉG – KÜLÖNLEGES HÁZBAN
dr. Birghoffer Péter, építész - Rhenzink Hungaria Kft. ügyvezető
Minőségi megjelenés – szabad építészeti formálás – RHEINZINK

Életérzés a tetősíkok alatt - Bécs, kitekintés
Tisza András, építész
Bécsi tetőterek az építész szemével

Jelentkezés:
www.tetoakademia.hu/#regisztracio

Helyszínek, időpontok:
Május 7-én Győrben; Május 14-én Pécsen; Május 21-én Debrecenben; Június 2-án Budapesten.
Facebook:
www.facebook.com/tetoakademia

Link:
www.tetoakademia.hu

2015-04-29
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés