Stílusparádé

Természetesnek számít, hogy valaki, aki lakását akarja berendezni, az erre szakosodott áruházakban stílusban, hangulatban eltérő bútorok között válogathat. Kertek tekintetében még nem vagyunk ennyire elkényeztetve. Munkatársunk azonban az alsó-ausztriai Schiltern Kittenberger Garten bemutatókertben a kerti stílusok sokféleségét egyetlen helyen találta meg.

„A kertművészet napjainkban új virágkorát éli. A városok levegője visszaűzte az embereket a természetbe, és ezzel együtt járt a kert iránt való érdeklődés fokozódása. A kertnek és a háznak egymáshoz és a környezethez való viszonyukból tipikus „kertformák” alakultak ki. Hogy a kerttervező e formák közül mikor, melyiket válassza, az függ az épület stílusától, a domborzati viszonyoktól, a célszerűségi szempontoktól. Nálunk sajnos a kertművészet még vajmi alacsony fokon áll, ami a kedvezőtlen anyagi viszonyokban, a kevés érdeklődésben rejlik. A legtöbb házépíttetőnek abban merülnek ki összes igényei, hogy „valami zöld-féle” legyen a ház körül.”

A fenti sorokat Rerrich Béla építész, kertépítőművész – a magyar kertművészeti oktatás egyik első tanára – 1910-ben írta le. Az általa felsorolt fontosabb kertformák egy része napjainkban is használatos, ám kiegészültek a mai kor trendjeivel, kertstílusaival. Ezekből „szemezgetünk” az alábbiakban az ABC-t követve.

ANGOL vagy ROMANTIKUS KERT
A romantikus elemek alkalmazása, a buja vegetáció, a bőséges virágáradat jellemzi. Olyan kert, amelyben nincs egy fél négyzetméter kihasználatlan terület sem. Az ívesen kanyargó utak legtöbbször tégla- vagy kavicsborításúak. Elmaradhatatlan kellékei a rózsával befuttatott pergola vagy lugas, az alacsony, nyírt, buxus sövénnyel keretezett virág, veteményes vagy zöldséges ágyások, a pihenők és utak mellé ültetett erősen illatos virágok. A buxus és a rózsa mellett jellemző növényei az évelők közül kerülnek ki (pünkösdi rózsa, szarkaláb, gólyaorr, nőszirom, harangláb).

FENG SHUI KERT
A kert nemcsak akkor felel meg a feng shui elveinek, ha hagyományos kínai stílusban alakítják ki. Sokkal fontosabb a „hogyan”, mint az, hogy mit tervezünk a kertbe. Ember és környezet egyensúlyának megteremtésére törekszik. Célja az energiák jótékony hatásának kiaknázása. Elvei szerint minden égtáj egy-egy természeti elem tulajdonságát hordozza, amikhez más-más anyag és szín kapcsolódik. Formavilága kerüli a hegyesszögeket, mert azok „támadó”, negatív energiákat hordoznak. Olyan forma kialakítására törekszik, amely hátulról véd, oldalról körülölel, ezáltal biztonságot sugároz. Az utak nem egyenesek, mert azon a felgyorsult energia veszít jótékony hatásából. Mindemellett azt vallja, hogy a kertkialakítás legfontosabb szempontja, hogy megfeleljen az ott élő ember stílusának, egyéniségének, ezáltal az ott lakó jól érezze magát.

JAPÁNKERT
A kert a meditáció színtere, amelyben minden tárgynak, növénynek külön jelentése van. Nyugalmat és harmóniát sugároz. Az öt természeti elem jelenléte fontos a kialakítás szempontjából. A föld elemet a kövek és sziklák, a tűz elemet a kerti kőlámpások, a víz elemet a csobogók és vízesések, a levegőt a bambuszok, a föld elemet a gyepet helyettesítő föld vagy kőzúzalék szimbolizálja. A légiességet a növényzet alkotja. Elengedhetetlen az örök életet jelképező örökzöldek, bambuszok alkalmazása. A virágok és a gyep hiányzik a kertből. A virágokat a cserjék tövéhez ültetett hagymások, a gyepet nedves, gereblyézett, vagy kőzúzalékkal burkolt föld helyettesíti. Vezérnövényei a japánjuhar, a páfrányok, a különböző törpefenyők, a magyal, a sásliliom, a japánsom, a japánbirs, a babérmeggy, valamint egyes bangitafajok.

MEDITERRÁN KERT
Jellemzője az egyszerűség és a funkcionalizmus. A kertek legtöbbször épített jellegűek, sok mértani elemmel és burkolattal. A burkolatok meleg, főként terrakotta és okker színe a napfényt idézi. A kert elengedhetetlen tartozékai a nagyméretű amforák, kaspók, edények és agyag kerti díszek. A napsugarak ellen pergolák, lugasok, kerti házak védenek. Jellemző növényei a kék és a sárga színű virágok, az illatos félcserjék, a fűszer és gyógynövények, a lomblevelű örökzöldek, a kékes, szürkés lombú cserjék, a karcsú, magasba nyúló ciprusok, valamint az ernyős koronájú hosszú tűjű fenyők és fák (füge, júdásfa, selyemakác).

MODERN KERT
A legújabban hódító modern stílus eltér a szokásos kertkialakítástól. Letisztult, egyszerű vonalvezetés és a nemes anyagok használata jellemzi. A szabályos, geometrikus formák nemcsak a burkolatot, hanem a növénykiültetést is uralják. A növényeket is építőkövekként, építőelemként használják. A sokszor szimmetrikus növénycsoportokat, nagyobb egységekbe, foltokba ültetett egyforma, zömében örökzöld és nyírt növények szabályos ritmusa alkotja. A stílus színhasználata visszafogott, a kőburkolatokat a szürke és fekete szín, a nagyméretű elegáns vagy minimalista lapok használata és a homogén faburkolat jellemzi.

TERMÉSZETKÖZELI KERT
Jellemzője a természetben is megtalálható vonalak, ívek jelenléte. Az épített elemeket kizárólag természetes anyagok alkotják, amelyek nem uralják, hanem kiegészítik a növények alkotta térszerkezetet. A téralakítás jellemzője a vízszintes és függőleges irányban is a befoglaló, körülölelő, íves forma. A kerti terek egymáshoz kapcsolódnak, egymás hatását erősítik. A függőleges értelemben vett téralakításért a növények a „felelősek”. A növényfal többszintes, a kert közepén kialakított gyepet egyre magasabb növények – talajtakarók, cserjék, fák – keretezik. A növények közül a lombhullatók vannak túlsúlyban, amelyek alapfajai a környező természetben is őshonosak. Az örökzöldek csak kiegészítik a lombhullató fajokat, de soha nem válnak uralkodóvá.

Balra
Jobbra
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés