Ember és természet harmóniája: Slunj - Rastoke

Ha az ember felkerekedik és a híres Plitvicei-tavak szépségében kíván gyönyörködni, vétek lenne kihagyni a természet valódi ékszerdobozát, a közeli Slunj városának Rastoke vízimolnár települését. Bár a két látnivalót csak 33 kilométer választja el egymástól, sokak számára ismeretlen Slunj városa. Van ebben a tájban valami megfoghatatlan gyógyír: a játékos kedvű természet hívja a megfáradt túrázót, hogy a harmóniában megpihenjen, testét és lelkét egyaránt felüdítse.
Slunj Horvátország szárazföldi régiójának északnyugati részén fekszik Karlovactól 53 kilométerre, Zágrábból a Plitvicei-tavakhoz vezetô fôút mentén. A Slunjcica és a Korana folyó torkolatánál épült városka gazdag történelmi emléktárral büszkélkedhet: kezdetben a Frangepán család uradalmi központja lett, késôbb a török elleni védelem elsô vonalába került, majd a 19. századi francia megszállás alatt a felvirágzó nyugati kultúra hatására rohamosan fejlôdni kezdett. Az egykori Frangepán-vár és a Szentháromság templom mellett nem mindennapi látványt nyújt Slunj gyöngyszeme, a Rastoke városrész. Rastoke élô példája annak, hogy miként élhet az ember tökéletes harmóniában a természettel. Bár a kilencvenes években zajló háború során hidak és házak is sérültek meg Slunj ezen részén, az ember újjáépített, a természet pedig begyógyította a sebeket. Így ma is gyönyörködhetünk a táj megnyugtató szépségében.
Az érintetlen természet közepén, ahol a Slunjcica folyó a Koranába ömlik, a természet travertin akadályokat formált a víz magas kalciumtartalmának köszönhetôen. Ez tette lehetôvé a folyócska játékos folyását helyenként vízesések, örvények és kisebb tavak formájában. A hosszú travertin akadály mentén a 17. századtól kezdve épültek házak és vízimalmok, amelyeknek alapja travertinbôl, többi része pedig fából készült. A malmok és házak körül gondosan ápolt kertek húzódnak: a mesekönyvbe illô táj kiváló fotóstéma. A malmokat többnyire gabona ôrlésére, valamint ruhakészítésre használták. A malmos mesterség apáról fiúra szállt a hagyomány szerint, a nôk pedig a híres rastokei kenyér titkos receptjét ôrizgették, adták tovább családjaikban. Nem hiába híres a mai napig a rastokei gasztronómia, ahol a mai napig eredeti receptek alapján készítik a tradícionlális ételeket.
Slunj és környéke a kirándulók paradicsoma. A folyók vidékét gyönyörű fák övezik, de az ottani klíma kiváló élôhelyet szolgáltat különbözô moháknak, gombáknak és különleges növényeknek is. A Slunjcica folyó hômérséklete mindig alacsonyabb a Korana folyóénál; sokszor az eltérô hômérsékletekbôl adódóan köd húzódik a víz fölött, különleges látványt nyújtva az arra járóknak. A város természeti csodái mellett kulturális rendezvényekkel is várja a látogatókat az év során, hiszen Slunj városa Kordun vidéknek gazdasági és kulturális központja lett. A sportok szerelmesei is találnak módot a kikapcsolódásra: a folyókat elôszeretettel használják vadvízi evezésre, kajakozásra, úszásra. Mivel a vizek különösen gazdagok pisztrángban, a horgászok is hódolhatnak hobbijuknak a nyugodt természet ölén.

Balra
Jobbra
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés