A nyár színei

Úgy érezzük, hogy a tavaszi virágözön után, kétségtelenül, egy csendesebb idôszak köszöntött be a kert életében. Ennek ellenére nyáron is számtalan virág díszítheti kertünk különbözô pontjait, bár a tavasz rikító színeit a rózsaszín és lila árnyalatai váltják fel.

Az árnyékos kertrészek színesebbé tétele és beültetése mindig kihívás elé állítja a tervezôt. Az extrém és sajátos körülményeket kevés növény viseli el. Szerencsére mind az évelôk, mind a fás szárú növények között találunk olyanokat, amelyek árnyékos helyen is díszítenek. Az egyik legkedveltebb évelô a nyáron virágzó kínai tollbuga (Astilbe x arendsii). A faiskolákban többféle magasságú nemesített fajtájával találkozhatunk. Alacsony változata kiváló talajtakaró, amit napos helyre is ültethetünk, de igazában ez is inkább félárnyékos helyen érzi jól magát. Talajban nem válogat, de ügyeljünk arra, hogy jó vízáteresztô legyen a hely, ahová szánjuk. Savanyú talajokat kedvel, de kissé meszes talajon is megél. Nemcsak lila, rózsaszín vagy fehér virágával díszít, hanem a június-júliusi virágzási idôn kívül szeldelt levele is az évelôágyak dísze.
A kerti tavak, dézsakertek szinte elengedhetetlen kelléke a tündérrózsa (Nymphea). Fejlôdéséhez minimum 40 cm-es vízmélységre van szüksége, de 120 cm-nél mélyebb vízben már nem él meg. Virágszíne változatos, a fehértôl a sárgán át a sötét rózsaszínig terjed. Júniustól egészen szeptemberig nyílik.
A balkáni medveköröm (Acanthus) hazánkban is megtalálható növény. Már az ókortól kedvelt növénye volt a kerteknek. Talán ezért is választották a korintoszi oszlopfôk díszítésére. A bokros évelô a napos helyek dísze. Érdekes formája miatt inkább szoliterként ültessük a 100 cm-t is elérô növényt. Hosszú, füzérszerě virágai augusztusig folyamatosan nyílnak. Virágdísze sötét, például örökzöld növényi háttér elôtt érvényesül a legszebben. Dézsába is ültethetjük, de ilyenkor télire érdemes védett helyre vinnünk.
A napostól az árnyékos kertrészekig egyik legszebb fás szárú növény a hortenzia (Hydrangea). A legtöbb faja sajnos savanyú talajt kedvel, meszes talajon leveleik sárgásak világosak lesznek, de vannak mésztěrô, fehér virágú fajok is. A másfél méteresre is megnövô cserje virágai akár a 20-25 cm-t is elérhetik. Valójában több kis, zömmel meddô virágból állnak, amelyeken a virágszirmoknak látszó színes „valamik” igazából a növény csészelevelei. Nyári, június-júliusi virágzása miatt értékes, mert a cserjék között kevés a nyáron virágzó. Virágszíne a fehértôl a vörösig, a lilától a kékig terjedhet.
A levendula (Lavandula angustifolia) a mediterrán kertrészek elengedhetetlen vezérnövénye. Az eredetileg lila-kékeslila virágú fajok mellett napjainkban már rózsaszín és fehér virágú változataival is találkozhatunk. A 40-60 cm-es magasságot elérô növény valójában félcserje. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy évente, kétévente tavasszal érdemes szinte teljesen visszavágni, hogy szára ne fásodjon el. Ekkor ugyanis a növény széteshet, az elfásodott szárak szétterülnek a talajon, ami nem feltétlenül és nem mindenki számára jelent ideális díszértéket. Erôs illata és hangulati hatása miatt napos teraszok, pihenôk környékére érdemes ültetni.
Ugyancsak illata, valamint örökzöld levelei miatt kedvelt a japánlonc (Lonicera japonica). Virága elôször fehér, majd az idô elôrehaladtával, elnyíláskor sárgára változik. Mivel virágzása nyáron szinte folyamatos, egyszerre látjuk a növényen a fehér és sárga virágokat, ami különleges díszt kölcsönöz kertünknek. Akár hat méter magasra is képes felkúszni, ha megfelelô támrendszerrôl gondoskodunk számára. Kerítések befuttatására is alkalmas, mert lombja áttelel, és csak tavasszal váltja le a növény. Ôsszel megjelenô fekete termései mérgezôk. Napos helyektôl az árnyékos helyekig szinte mindenhova ültethetjük a kertben. Elônye még, hogy těri az aszályosabb, vízmentesebb idôszakokat is.
És végül egy kuriózum növény, amelynek szépségében csak a szomszédos Ausztria hegyei közé kiránduló turisták gyönyörködhetnek; a német encián vagy tárnics (Gentianella germanica). Az egy- vagy kétéves növény az Alpok északi részén 1500 métertôl honos, és egészen 2200 méter magasságig terjed. Májustól októberig gyönyörködhetünk virágzásában. Egy növényen akár tíz virág is megtalálható, amelyek egyenként 2-4 centiméteresek is lehetnek.


Herczeg Mónika tájépítész

Balra
Jobbra
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés