Mit jelent valójában a lakberendezés? Hogyan hangolódik egymásra megbízó és tervezô? Milyen lelki tényezôk hatnak a munkára és kell-e figyelni ezekre egyáltalán? Kié a végsô döntés, ki viseli a felelôsség terhét? Talán ezek a tervezési együttműködés legizgalmasabb, de soha meg nem válaszolt kérdései.
Mivel a tulajdonos németországi igényekhez szokott minôséget szeretett volna itthon megvalósítani, a tökéletes kivitelezés és anyagválasztás alapfeltétele volt a munkának.
Saját kertjének virágaiból nyer ihletet az iparművész, miközben színpompás textiljeit megtervezi. Így akár saját lakásába, akár más enteriôrbe kerülnek a míves portékák, a természet ezernyi árnyalatát viszik magukkal.
Rendhagyó vacsora az öreg kúriában, amely az új lakók jóvoltából legszebb virágkorát éli. Ahol a gazda balatoni borai mellé illatos-fűszeres étkeket kínál a tarka száriban surranó háziasszony.
Majd’ tíz éve, hogy a most (újra) bemutatandó lakás a SzépLAK-ban megjelent. Az akkori Startvonal pályázatunkra küldte be olvasónk. A lakást maguk tervezték, rendezték be saját maguknak az akkori ízlésük és lehetôségeik szerint. Az eltelt idô alatt azonban kiderült, mi az, ami nem vált be, mi az, amit másképp szeretnének. Egy éve döntöttek úgy, hogy érdemes a ház mostani igényeik szerinti átformálását szakemberre bízni.
Hazánkban – mivel híjával vagyunk a fenyveseknek – nem terjedtek el a faházak annyira, mint az északi országokban. Nálunk inkább csak kisebb nyaralók, üdülôk építéséhez használják ezt az anyagot. Ritkaságszámba megy, hogy egy teljes használati értékű, a hagyományos téglaházakkal azonos vagy azt meghaladó komfortérzetet nyújtó lakóépület készül fenyôrönkökbôl. Most erre mutatunk egy dunakanyarbeli példát.
Tavaly tavasszal egy vidéki kisváros szépen gondozott lakóparkjába kaptam meghívást. Itt vásárolta meg a frissen házasodott pár egy kétszintes ikerház egyik felét, hogy berendezkedjenek, és majd ide szülessenek gyermekeik.
A természet közelségével megajándékozó, Duna menti házban vendégeskedtünk, ott készültek felvételeink. Az eredetileg a harmincas években épült családi házat 2000-ben vásárolták meg jelenlegi tulajdonosai és 2003 óta szép fokozatosan újítják fel, rendezgetik kedvükre, így nem csupán otthonos, személyre szabott belsôvel, de színpompás kerttel, csábító teraszokkal büszkélkedhetnek. A Duna látványa mellett meghatározó a buja növényzet, a kô és a fa találkozása, a természetes anyagok használata, olykor lágy pasztell, máskor telt, erôteljesebb árnyalatok használata. Kint és bent minden apró részlete a család kényelmérôl, a mindennapok otthonos légkörérôl mesél.
Egy magyar kislány szobájából a világ túlsó végére is eljutott a színes üveggolyóról elnevezett manufaktúra hire. A Marbushka hazai játékmárka alkotóinak szépséges otthonában jártunk.
Szentendre belterületéhez tartozó Pismány-hegy lejtôjén járunk, egy négygyermekes család otthonában. Ebben az utcában átalakított családi házak a hatvanas évekbôl, divatos villák, néhány megmaradt víkendház található. Építészeti stílusra, nagyságra való tekintettel a választék igazán bôséges.
Idilli eklektika (140 m2)
Bárdos Zsuzsa lakberendezô elképzelései alapján idillikus, romantikus otthon született Szentendrén. A közel 140 m2-en a vidéki és a nagyvárosi élet stíluselemei, kellékei keverednek, hogy összességükben egy minden négyzetméterében élhetô és szerethetô teret alkossanak. A természetes anyagok és a rusztikus elemek mellett az angolos stílusjegyek is megjelennek; kiváló példa erre az ebédlô elegáns, nagyvonalú tere. Az alapot ez esetben a tölgypadló adja, amelyen remekül mutatnak a finom ívű, bársonykárpitozású étkezôszékek, és az egyszerű megjelenésű, melegséget sugárzó sötét kandalló, illetve ellentételezésként az izgalmas, fémes konzolasztal.
Talán az egyik leggyorsabban fejlôdô városunk Gyôr, és ez magával hozza a környékbeli települések felvirágzását. A Gyôrzámolyon fényképezett családi ház nem csupán érdekes belsôépítészeti-lakberendezési megoldásai miatt érdekes. Példa lehet arra, hogy egy nagy család hogyan élhet úgy, hogy együtt vannak, ám mégis külön.
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés