Megrendelôink fiatal házasok, akik Budapest környékén, az agglomerációban találták meg otthonukat. A feleség „leánykori” lakása megmaradt, barátnô lakott benne, majd annak kiköltözésével felmerült a kérdés: mire hasznosítsák a lakást a továbbiakban. A férj gyakran külföldön dolgozik, így a házaspár úgy döntött: a lakást második otthonukként megtartják, és a feleség az idôközben megszületett babával a férj távolléte alatt használni fogja.
A fiatal házaspár három esztendeje vásárolt egy hatvanas évekbôl jól ismert kockaházat. Az egyedi stílus kialakításához nem kímélték magukat és rengeteg saját munkával teremtették meg az ízlésükhöz illô otthonukat.
A budai, Bauhaus-stílusú társasházi lakás teljes újjászületése során izgalmas kihívás és feladat volt ötvözni az 1930-as évek stílusjegyeit a modern design tárgyaival, a kedvenc kilim szônyegekkel és az art deco fotelekkel.
Megbízóim egy újlipótvárosi, az 1930-as években épült ház legfelsô emeletén elhelyezkedô 110 m2-es lakás átalakítására kértek fel. Már az elsô megtekintéskor kiderült, hogy nem lesz könnyű a két világháború közötti idôszak nagypolgári életviteléhez igazodó alaprajzot a mai igények szerint átformálni.
A fiatal építész házaspár és a koros épület találkozásának a legnagyobb nyertese három kisgyerek és egy boldog eb. Valamint a lelkes lokálpatrióta klub, amely a pincében szervezôdik.
A fiatal, akkoriban egygyermekes házaspár olyan otthonra vágyott, ahol elegáns, jól használható és gyerekbarát közösségi terek (konyha, étkezô, nappali), két gyerekszoba, hálószoba gardróbbal és szeparált kétszemélyes otthoni iroda van. A két fürdôszoba és a vendégvécé helye, mérete adott volt.
Ha egy fiatalember külföldön végzi a tanulmányait, megízlelve az önállóság és szabadság élményét, bizony már nem szívesen költözik vissza szüleihez a régi gyerekszobába.
Ha egy fiatal lány abban a szerencsés helyzetben van, hogy diákévei alatt önálló lakásba költözhet, természetes, hogy igyekszik megvalósítani azt a lakókörnyezetet, ami igazán tetszik neki. Ahol jól érezheti magát, amikor tanul, vagy barátait fogadja. A kevesebb több – mondhatná e bölcs megállapítást vendéglátónk, Anna. A képek ékesen bizonyítják, hogy ennek a lakhelynek a kialakításában az egyszerűség a meghatározó.
Az új lakások építése ismert okokból az utóbbi években visszaesett. Nem mondható el ugyanez a használt lakások iránti keresletrôl. Ezúttal nem bocsátkozunk részletes elemzésbe arról, milyen elônyei lehetnek a használt lakásnak egy hasonló nagyságrendű új lakással szemben. Ez nagyon összetett kérdés, sokféle szemponttal, megközelítési lehetôséggel. Maradjunk annyiban, önmagában már az is túl merész állítás, hogy a régi lakásnak egyáltalán lehetnek elônyei.
Minden otthon árulkodik a tulajdonosáról. Van, amelyik diszkréten, csak hosszabb szemlélôdés után fedi fel titkait, ám akad olyan is, amelyik már elsô pillantásra szinte megszólal, s könnyedén nyílik meg a kíváncsi tekintet elôtt. Ez a vidám, kedves kis garzonlakás az utóbbiak közé tartozik.
Kényelmes, egyedi kialakítású belvárosi otthonából budai kislakásba vágyott pihenni, feltöltődni a középkorú hölgy. A két lakás közötti kis távolság ellenére a berendezés eltérő stílusa a teljes kikapcsolódást nyújthatja számára. Hat helyiség, valamint egy loggia osztozott eredetileg a lakás 65 négyzetméterén. Zsúfolt volt és kissé lelakott, de a Rózsadombon. Legfôbb vonzereje azonban abban állt, hogy a hölgy gyermekkori barátnôje a szomszédban él családjával. „Ha ki lehet ebbôl hozni egy hétvégi pihenésre alkalmas, tágas, világos, elegáns, de nem hivalkodó lakást, ésszerű anyagi keretek között, akkor megveszem”, mondta megbízónk, ezzel nem kis felelôsséget hárítva a kivitelezô csapatra és rám. Statikus véleménye alátámasztotta a válaszfalak...
A Budapest egyetemi városrészében található napfényes lakásra a központi elhelyezkedés és a remek közlekedés miatt esett a tulajdonos választása, amikor két egyetemre készülő lányának keresett fővárosi otthont. Olyan helyet, ahol időnként a szülők is megszállhatnak egy-egy színházi előadás vagy jazzkoncert meglátogatása után. Bár a lányoknak és édesanyjuknak, Évának is voltak határozott elképzeléseik a lakás megfiatalításával és berendezésével kapcsolatban, jobbnak látták, ha a tervek kidolgozásához és megvalósításához szakember segítségét veszik igénybe. A család egyik jó barátjának ajánlására kérték fel Börzsey Barbara lakberendezőt, aki örömmel vállalkozott, hogy a lelkes ötletelésektől kezdve a részletek kimunkálásán át a kivitelezési munkák...
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés