Ha lakást keresünk, nem mindig érdemes az elsôintuícióinkra hallgatni. Hiszen annyi minden befolyásolhatja döntésünket. Egy borús nap, a rossz hangulatunk, az eladó bútorai vagy éppen a rosszul használt színek, burkolatok elvehetik a kedvünket akár az álomlakástól is.
Az ingatlanpiac jelentôsen átalakult. Keresetté váltak a felújításra szoruló belvárosi lakások. Függetlenül műszaki állapotuktól, igen kelendôek. Talán éppen azért, mert – igaz, nem kis anyagi áldozattal – különleges hangulatú otthonok hozhatók létre.
Budapest belvárosában lakni nagyon jó, különösen a Palotanegyedben, tartja vendéglátónk. Az egyetemista lány ugyan mesébe illô, erdôszéli családi házban gyerekeskedett, mégis egyik legnagyobb álma vált valóra, amikor beköltözött elsô saját lakásába, néhány utcányira Pest legforgalmasabb körútjától.
Nem kevés fantázia kell ahhoz, hogy valaki álmai lakását egy tíz éve lakatlan ingatlanban felfedezze. Az „igazi” megtalálásával azonban nem ér véget a küzdelem, sôt éppen csak elkezdôdik.
A Belváros régi építésű, hatalmas bérházainak évtizedeken keresztül csak a hátrányait ismertük. Elhanyagolt lépcsôházak, folyosók. Kifűthetetlen lakások, amelyek magukon viselték az ötletszerűen végrehajtott korszerűsítések külsérelmi nyomait. Nem gondoltuk volna, hogy a lakásállománynak éppen ez a része lesz az, ami napjainkban a leginkább kapóssá válik, hiszen felújítva olyasmit kínálnak, amit a modern lakások aligha tudnak nyújtani: tágasságot, eleganciát.
Általában nem nehéz egy-egy teret személyre formálni, ám van, amikor maga a lakás szólítja meg a tulajdonosát. Különösen izgalmas lehet mindez, ha egy különleges múlttal rendelkezô épület és egy lakberendezô háziasszony találkozásáról van szó.
Számos elônye is lehet annak, ha valaki sokat költözik. Réka és Péter azokban a lakásokban, ahol élt, eszébe véste azokat a megoldásokat, amelyeket szeretett és azokat is, amelyeket rossznak talált. Így aztán saját otthonuk kialakításakor határozott elképzelésekkel vágtak bele a felújítási munkálatokba.
Egy garzon szobájának kialakítása mindig kihívás, egyszerre több funkciónak kell megfelelnie: pihentetô hálószobának, vendégváró nappalinak, hangulatos étkezônek. Jelen esetben az említett funkciókon kívül még a régi idôk tárgyai és a keleti elemek tökéletes fúziója is megvalósult.
Személyre szabott, modern szemléletű, egyszerű környezet kilakítására kapott megbízást a belsôépítész. A rendelkezésre álló 48 négyzetméteren galéria kialakításával, jól működô lakhelyet sikerült létrehozni az egyetemista fiatalember számára.
A lakberendezô számára komoly kihívás, ha nem építkezhet az alapoktó, nem csupaszíthatja le a teret. Nem könnyű úgy modernizálni és felújítani, hogy a meglévô burkolatokra kell hagyatkozni. Persze, semmi sem lehetetlen, csak kissé nehezebb a feladatot oly módon megoldani, hogy a végeredmény a megbízó és a tervezô számára is elfogadható legyen.
Szerencsés a lakberendezô, amikor olyan teljes körě feladatot kap, amelyben alaprajztól az utolsó törölközôig mindenben kikérik a véleményét, és a megálmodott tervek eredeti formájukban meg is tudnak valósulni. Ráadásul mindez úgy, hogy a megrendelô több ezer kilométer távolságra van.
Szépen berendezett, felújított lakásukat lassan kinôtték, a cseperedô fiúgyereknek is szűkös lett a cselédszobából kialakított szoba. Tervezték, hogy házat, lakást néznek Pest valamely zöldebb kerületében. De mindez már a múlté. Lakcímük nem, csak a négyzetméter változott.
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés